Luach-Nadlan_MainPic עסקת נדל
Luach-Nadlan_MainPic עסקת נדל
פנייה לייעוץ אישי




    6 דברים שחייבים לדעת על זיכרון דברים למכירת דירה

    הדבר הכי חשוב שיש לדעת על זיכרון דברים למכירת דירה הינו – כי אם קיימת ברירה כדאי ובכל מחיר להימנע מחתימה על כזה ! מדובר על מסמך משפטי מחייב ותקף לכל דבר ועניין העלול לגרום לצדדים שניהם או לפחות לאחד מהם לנזקים כלכליים עצומים (!).

    אם בכל זאת חשקה נפשכם ומכל סיבה שהיא לערוך מסמך כזה ולחתום עליו, יותר ממומלץ לעשות כן בעזרת עורך דין מומחה לענייני מקרקעין, אשר יוכל לייעץ ולכוון כיצד לעשות זאת נכון ומאילו "מוקשים" חשוב להימנע. אז מה בעצם חייב לדעת וממה כדאי להיזהר ?

    6 דברים שחייבים לדעת על זיכרון דברים למכירת דירה

    תוכן עניינים
    1. זיכרון דברים למכירת דירה – מסמך משפטי חזק ומסוכן

    בקרב הציבור נהוג לחשוב, כי זיכרון דברים הינו מסמך פשוט המהווה הצהרת כוונות מטעם הצדדים ותו לא וכי, המחייב באמת הינו הסכם המכר אליו יגיעו הצדדים ועליו יחתמו בסופו של הליך המשא ומתן.

    בפועל אין זה כך ! זיכרון דברים הנערך ככזה מחייב בדיוק כמו הסכם המכר עצמו ! צד אשר יתחייב בזיכרון דברים (ללא קשר האם הינו הקונה או המוכר) ללא שיקבל ייעוץ נאות לפני כן, עלול למצוא את עצמו ניזוק באופן מהותי.

    1. שימו לב – מה צריך להופיע בזיכרון הדברים ?

    בהנחה שבלית ברירה נאלצתם לערוך מסמך זיכרון דברים על מנת לשריין את העסקה או מכל סיבה אחרת, חשוב לשים לב :

    • כי מופיעים שמות הצדדים ומספרי הזהות שלהם במדויק.
    • פרטי זהות מדויקים של הממכר.
    • סכום התמורה, מועדי ותנאי התשלום.
    • מועד מסירת הממכר ותנאיה.
    • כדאי להגביל את תקפו של זיכרון הדברים (לציין מועד שאם לא ייחתם הסכם מכר עד מועד זה יהיה זיכרון הדברים בטל ומבוטל).
    • להכניס סעיף שמאפשר ביטול זיכרון הדברים באופן הדדי ללא צורך לשלם פיצוי לצד השני.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      1. לפני החתימה על זיכרון דברים – כדאי לבדוק מחיר הנכס בשוק

       לעיתים בלהט לסגור עסקה שעל פניו נראית "מציאה" נוקטים בפעולות פזיזות שבדיעבד, יתגלו כחסרות אחריות בלשון המעטה ובייחוד, כאשר למשל קונה מוצא נכס שמחירו קוסם לו ואז ורק לאחר החתימה על זיכרון הדברים המחייב, מגלה שיכול היה להשיגו במחיר מופחת.

      ברור, כי אף המוכר יכול להיפגע מהחלטה לא שקולה שכן לאחר החתימה על זיכרון דברים יכול לגלות כי יכול היה לקבל מחיר גבוה יותר בעבור נכסו.

      1. ניתן לבטל זיכרון דברים – אך זה יעלה לכם

      בהנחה שזיכרון הדברים נחתם והוא תקף ומחייב אך אחד הצדדים מבקש לבטלו, יצטרך הביטול להיעשות בהליך משפטי (המצריך זמן והוצאות כספיות) דרך בית המשפט אשר יבחן את נסיבות העניין, את סיבת הביטול, את התנהלות הצדדים ויקבע פיצוי לצד הנפגע בהתאם לשיקול דעתו.

      1. יתרונות אפשריים בחתימה על זיכרון דברים

      אמנם באופן דחוק ומעט מאולץ, אך ניתן להצביע על יתרונות יחסיים של החתימה על זיכרון דברים ובין היתר הביטחון שיכול הוא להקנות לצדדים כי הסכם מכר עתיד להיחתם וכי אף אחד מהצדדים לא יפר אותו כי עלול לשלם פיצויים לצד המופר.

      1. זריקת הרגעה: לא כל זיכרון דברים בהכרח מחייב

      גם אם לא השכלתם לקבל ייעוץ משפטי מתאים וחתמתם על זיכרון דברים הפועל לרעתכם, ייתכן ובית המשפט יקבע כי הוא אינו תקף מבחינה משפטית שכן למשל, חסרים בו פרטים מהותיים הקשורים לעסקה או שניתן להבין ממנו כי הצדדים לא התכוונו באמת להשלימו בעסקת מכר עתידית.

      בשורה התחתונה, זיכרון דברים אינו מומלץ ואם בכל זאת בחרתם לחתום עליו, לפחות זאת בצורה מושכלת וודאו שיהיה בידכם את כל המידע הרלוונטי טרם החתימה.

      * המחברים מודים ל- עורכת דין רעות פלדר, על תרומתה לעריכת תוכן זה.

      *אנחנו עושים מאמץ לדייק ועדיין יובהר כי כל המופיע באתר הפורטל המשפטי לנדל"ן אינו מחליף ייעוץ משפטי, אין בו חוות דעת או המלצה. המסתמך על האמור – עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2316781 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף